patkobandi.blogg.se

Information om Ungern och egna tankar.

Sedelärande fabel och verkligheten

Publicerad 2014-10-28 23:42:00 i Allmänt,

Haren skuttade glatt omkring i skogen en dag. Han hade hört förut om två slyngelaktiga bråkstakar till rödrävar som alltid ville ha cigaretter av de som var mindre än de själva och hade därför med sig ett paket. Och mycket riktigt mötte han dem plötsligt i en glänta.
- Hör du haren, fram med cigaretter annars så…!
- Javisst, kära rödrävar, var så god!
Rävarna tittade på varandra frågande, men snart fann de sig och den ena sa segervisst:
- Titta, han bjuder på cigaretter utan filter! Därefter klådde de upp haren med besked.
Nästa dag, vis av gårdagens äventyr, tog haren med sig cigaretter både med och utan filter. När rödrävarna hoppade fram ur en buske syntes det på honom att han var säker på sin sak. Rävarna frågade mycket riktigt på nytt efter cigaretter.
- Javisst, mina herrar, skall det vara med eller utan filter?
Rödrävarna tittade på varandra misslynt, men den kvickare fann sig snart och sa:
- Titta, han har ingen mössa på sig! Därefter klådde de upp haren riktigt ordentligt på nytt.

Denna lilla, något förkortade fabel är som gjort för att illustrera drevet på Viktor Orbán. Fabeln slutar naturligtvis med att rödrävarna åker dit med buller och bång, haren hade nämligen efter flera omgångar björnen med sig. Ungefär på liknande sätt kommer det att gå med de så kallade liberaldemokrater som sedan Orbáns jordskredsseger vid valet 2010 jämt och samt molesterar honom och regeringen han leder. Viktor Orbán är förvisso inte någon hare, och han har inte någon björn med sig heller men väl den ungerska väljarkårens två tredjedelar. Vid nästa val skall han med till visshet gränsande sannolikhet ha ännu fler bakom sig. De som vill få undan honom är lika elaka och dumma som fabelns rödrävar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela