patkobandi.blogg.se

Information om Ungern och egna tankar.

Liberalism?

Publicerad 2014-08-19 14:52:00 i Allmänt,

Frihetsfronten: Liberalismens historia – en sammanfattning 

Liberalismen är den radikalaste ideologi som finns. Alla andra ideologier tvistar nämligen om vem som ska styra människan och för vilka mål, det må vara samhällsnyttan, historien, ekologin, eller klassens eller nationens/rasens välgång. Liberalismen bryter med alla dessa och säger rent ut att individen är ett mål i sig, inte ett medel för något eller några andra. Individen ska tillåtas styra sig själv, och leva efter sitt eget huvud, för att förverkliga sina egna drömmar och livsmål.

På det viset är liberalismen alltid en kamp för människan och hennes frihet – mot både höger och vänster, mot både konservativ moralism och socialistisk kontrolliver, mot både elitmakt och majoritetsdiktatur, mot både nationalstater och globala kontrolldrömmar.

Hm – hm – hm (egen kommentar).

(Frihetsfronten är ett svenskt nätverk för libertarianer och nyliberaler. Frihetsfronten vill försvara den individuella friheten inklusive öppna gränser samt stå för en marknadsvänlig hållning. Vidare kritiserar man vad man upplever vara repressiva inslag i den svenska narkotikapolitiken.

Nätverket grundades 1990 av Christian Gergils, tidigare ordförande för Fria moderata studentföreningen vid Stockholms universitet, Mattias Bengtsson, tidigare VD för Timbro och Anders Varveus.

Till en början gjorde sig Frihetsfronten kända för att sända piratradio, sälja sprit på offentlig plats och andra former av civil olydnad. Den mest kända verksamheten var svartklubben TritnahaS:t Eriksgatan i Stockholm. Polisen stängde sedermera klubben, Stängningen av Tritnaha innebar också att tidskriften Nyliberalens redaktionslokal stängdes, vilket ledde till att JK 1994 gav tidskriften ett skadestånd på 60 000 kronor plus 37 500 kronor för rättegångskostnader. "- Det var inte fel att stänga klubben. Men tidningen har fått ersättning för de olägenheter som stängningen orsakat, säger byråchef Håkan Lavén vid justitiekanslerns kansli till TT".

De bedriver än idag pubverksamhet, men under stillsammare former. Deras pubträffar går under namnet Liberöl.

Frihetsfronten driver bland annat krav på fri invandring och narkotikalegalisering, samt frågor rörande exempelvis rättssäkerhet och yttrandefrihet. Frihetsfronten är motståndare till Sveriges medlemskap i EU).

 

Liberalism (se Liberal) – utdrag ur Lilla Uppsalgsboken, 1958

Huvudriktning i den nyaste tidens politiska idéhistoria, uppstod som oppositionsrörelse mot den härskande konservativa politiken under restaurationen efter napoleontiden och anknöt till revolutionsidéerna från 1789; den framträdde fr.o.m. 1820-t. i flertalet europeiska stater. Grundläggande princip för l. var och är dess frihetskrav. Politiskt har l. därför arbetat för folkstyre och demokrati, ekonomiskt för frihandel och näringsfrihet.Den ekonomiska l. går tillbaka till Adam Smiths ekonomiska doktriner. De yttersta konsekvenserna av dessa drog den s.k. manchesterliberalismen, som helt motsatte sig statliga regleringar och ingripanden inom näringslivet. Reaktionen mot denna representeras dels av den fr. 1800-t:s mitt framväxande socialismen, dels av en ny l., som förenade sin ekonomiska grundåskådning med sociala reformkrav. Redan hos J. S. Mill möter en socialliberal doktrin, och den har i vår tid accepterats av alla liberala partier.


Adam Smith är en legend. [...] Det finns ingen liberal som är lika känd som denne skotte, som under 1700-talet skapade den nationalekonomiska vetenskapen — trots att han egentligen var moralfilosof. Smith förklarade den revolutionerande principen att samhället tjänar på individens själviskhet, och lade därmed grunden för hela den ekonomiska liberalismen.

John Stuart Mill, född 20 maj1806 i Pentonville, Islington, London, död 8 maj1873 i Avignon, var en brittiskfilosof och nationalekonom samt 1800-talets mest inflytelserika liberala ideolog. Anses ofta som grundaren av den moderna liberalismen, även om han själv inte verkar ha sett sig som detta, utan såg sin liberalism som en fortsättning på de tidigare utilitaristiska tankegångarna. John Stuart Mill var son till den skotskefilosofen och nationalekonomen James Mill och gudfader till den kände filosofen och NobelpristagarenBertrand Russell. Han gifte sig med sin långvariga älskarinna och medarbetare Harriet Taylor Mill.


Här har ni, för att undvika fortsatt missförstånd, två av de allra mest betydande gestalter inom liberalismen. Det kräver ganska noggranna studier för att förstå att vår tids vänsterliberalism är en grov förvanskning av innebörden av Smiths och Mills tankar. Det skadar inte om man dessutom gör sig bekant t.ex. med A Camus.

Orbán angriper inte den västeuropeiska vänsterliberalism kontrollerade välfärden, han bara vill inte kopiera den för Ungerns räkning. För det fick han 2/3 majoritet vid två på varandra följande demokratiska val. Av all den dynga bl.a. svenska mediernas i fråga om moral till intighet gränsande för-krympta gaphalsar pådyvlar den ungerske statsministern och hans regering är inte ett enda ord sant – förvånande vore det annars. Nu orkar jag bara inte med att hänvisa till kopplet av drevhundar, jag försöker i görligaste mån att vara rädd om mitt välbefinnande; det räcker med att hänvisa tillSveriges s.k. ledande medier när de skriver/talar om Ungern i allmänhet och Viktor Orbán i synnerhet.

Vad som upptar Viktor Orbáns och hans regerings varje vakna sekund är att för sitt folks räkning undvika alla de fallgropar som ledde (och leder ännu) de västeuropeiska länderna till vägs ände på vänsterliberalismens snart sagt alla områden. Fallgropar i form av misstolkning – understundom p.g.a. bristfällig bildning och understundom av illvilligt maktbegär, icke sällan av bägge – av liberalismen i fråga om individens frihet och samhällsekonomi .

En sannare liberalism – inte i ordets förvrängda, vänster-omtolkade mening – än den Viktor Orbán representerar är svårt att finna. Han är inte en ”uniformens” liberal utan en nationell liberal som i första hand tar hänsyn till sitt folks villkor, möjligheter och behov och inte till de västeuropeiska vänsterliberalers, typ Cohn-Bendit, Tavares, Barosso m.fl. eller till IMF:s för att nu inte nämna horder av vänsterliberala talrör”.

Viktor Orbán har både läst och förstått budskapen i såväl Huxleys Du sköna nya värld och Orwells 1984. Det har inte Europas vänsterliberaler gjort, eller har de förstått dem så pass väl att de vet precis hur man skall få medborgarna att frivilligt ta på sig maktens konfektionssydda mentala uniformer. Vad Orbán menade i sitt tal i Tasnáfürdö, och som fick Europas vänsterliberaler att se ”rött”, var att man borde undersöka i fall det finns även andra vägar till välfärd än den Europas vänsterliberalism hittills hade anbefallt – med all de hål den nu jämt och samt försöker lappa, ehuru ”kostymen” bevisligen är helt uttjänt och det inte längre hjälper med aldrig så många akuta lappningar. Medvetet eller inte blev talet ett svar på Jean-Francois Revel (1924-2006) tes om att ”vänstern” ibland kan tänka fel men ”högern” kan aldrig någonsin ha rätt”.

Visst finns det goda krafter t.ex. i Sverige vilka försöker korrigera tillkortakommanden (med varierande framgång) men dessa brännmärks genast av gaphalsarna, de självutnämnda samhällsfrälsarna, vänsterliberalerna. Så låt oss se vad den svenska 60-talets vänsterliberalism hitintills har åstadkommit med sina ibland vanligen huvudlösa, ibland katastrofalt huvudlösa ”reformer”?

Det räcker gott att ordentligt se sig omkring i vårt samhälle av idag:

Ganska nyligen läste jag i en ”kulturbärande” tidning att 90% av svenska ungdomar inte känner till vad Gulag har betytt (och fortfarande betyder) för tio milliontals människor. Finns det månne något mer de inte känner till?

Hur många ungdomar var partiella analfabeter 1965 och hur många sådana finns i dag? Vad säger liberalismens vantolkare om detta?

Hur många elever lämnade gymnasiet utan fullständigt betyg fram till 1965 och hur många är de idag?

År 1969 fanns det c:a 8000 leg läkare i landet. Var sjukhussjukan vanlig då? Fanns det månaders ibland årslånga väntetider? När man på sextio- och än på sjuttiotalet gick till en läkare blev man botad. Nu skickas man till diverse akutintagningar (med 12 timmars väntetid, eller mer, varunder inflammerad blindtarm spricker) eller specialister med obestämd väntetid, om man överhuvudtaget blir skickad dit. I dag har vi c:a 32000 (!) läkare med ständig läkarbrist. Hur kommer det sig?

Kan någon nämna ett enda civiliserat, demokratiskt land där rättshaveri är ett allmänt acceptabelt uttryck – jo, det kan man och landet heter Sverige.

Så här skulle man kunna fortsätta sida efter sida men det här får räcka. Om sakernas tillstånd i Riket trots allt upplevs av medborgarna som tillfredsställande så är väl allt i sin ordning, eller hur? Varför kasta jämt skit på de som vill uppnå samma status men kanske på andra sätt?

Mig vetande finns det inte någon ungersk journalist som enkom för att han/hon tycker annorlunda och vill avskaffa Reinfeldt, eller Löfven för den delen om det nu blir så...

Att sopa framför egen dörr ter sig tydligen onödigt (?) och då går man – obedd – och sopar framför andras, gör sig stor genom att ljuga (det fria ordet...). Det är vad som kännetecknar övervägande merparten av svenska s.k. liberala journalister. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela