patkobandi.blogg.se

Information om Ungern och egna tankar.

Drevet mot Ungerns regering

Publicerad 2014-08-29 23:38:00 i Allmänt,

”Journalisten Gabriel Byström, kulturchef på Göteborgs-Posten, beskriver i sin bok Tystnadens triumf ett Ungern där relativiseringen av människovärdet slagit igenom, antisemitismen är tillbaka och fruktansvärda hatbrott mot romer blivit legitima. Där en förfelad liberalisering och en skenande marknadsekonomi skapat irreparabla klyftor i samhället och bäddat för en populism som sveper med sig förnuftet, lyfter en maktfullkomlig politiker till makten och där ett populistiskt parti meckar med valresultaten och skriver om lagarna som skrämmer de intellektuella till tystnad”.

Så stod det att läsa i Aftonbladet (14.08.27). Det är synd, verkligen synd, att såväl GP som den en gång så värdiga (visserligen längre bak i tiden) tidningen AB på nytt lånar sig till spridning av obekräftade fakta, dvs lögner. Det är inte första och inte heller sista gång vi får läsa oförskämda lögner om Ungern och/eller dess regering i allmänhet och PM Viktor Orbán i synnerhet. Journalisten Byström (hur i Herrans namn han kunde bli det kan man förvisso undra) tycks helt sakna en av några grundläggande huvudregler som åtminstone en gång i tiden, inte så länge sedan för den delen, karakteriserade hederlig svensk journalistik: att göra skillnad mellan att "veta" och att kunna bevisa det man påstår sig veta – är det kanske svårt Byström? Antagligen är det så. Längs ner får du en kort demonstration av vad jag nyss menat. Många kanske tycker att man inte borde bry sig om hyrpennornas skrifter – till och med pappret de tar i anspråk är mera värt än deras hopljugna meningar tryckta på det och som på vårdat språk skulle väl kunna kallas för den underbegåvades fantasmagorier.
Tyvärr gjorde flertalet människor så i tjugo- och trettiotalets Tyskland, man brydde sig inte om nazisternas hatpropaganda mot judar och andra s k devianter. Med facit i hand vet vi – kan i högsta grad bevisas – hur det gick sedan.
Nu är det Europas postkommunister och sig vänsterliberaler betecknande maktgalningar (ingen skugga skall falla över vettiga liberaler) som ägnar sig åt hatpropaganda i faktiskt lika stor skala – om inte större – än Völkischer Beobachter en gång i tiden gjorde.
 
Det var ganska nyligen Imre Kertész fick ta emot de högsta utmärkelserna man kan få i Ungern. Hitta någonstans i Centraleuropa en större Synagoga än den i Budapest. Hitta en stad i Europa (t ex varför inte i Paris) där det finns fler, tydliga, värdiga påminnelser om de tyska och inhemska nazisternas illgärningar mot landets judiska befolkning än i Budapest. Vilket land i det då brinnande Europa lyckades längst skydda sin judiska befolkning undan nazismens klor, ända fram till den 19 mars 1944? Jo det var Ungern. Vilket land höll sina egna, inhemska nazister infinkade då i övriga Europa SS och dess medlöpare jagade sina egna judar? Jo, det var Ungern. När kröp dessa ynkryggar ur sina fängelser? Jo, när de befriades av den tyska ockupationsmakten den 19 mars 1944.
 
Vilket land var bland de första att sända en zigenare så snart det blev medlem i EU till EP? Jo, det var Ungern. Och vet, kära ovetande, att merparten av de ungerska zigenarna ogärna vill kalla sig ”romer”, de är stolta och kallar sig väldigt gärna zigenare! - Sagt så där bara vid sidan om; ordet ”rom” endast antogs så att säga för internationell gångbarhet eller d:o tryck. Vad som i Ungern har gjorts (fr a av Orbánregeringarna) och görs daglig dags för zigenarna kan man gärna ta reda på genom att googla på Országos Roma Önkornányzat. Vet du kära ovetande, att det sedan december 2012 finns en ungersk radiokanal, Dankó Rádió, där det i huvudsak sänds ungerska sånger och melodier ackompanjerade av zigenarorkestrar (Dankó Pista var en vida känd, åtminstone i Europas finare salonger, ungersk zigenar-primás (kapellmästare) vars kompositioner ungrarna mer än gärna lyssnar på). Ungerns två giganter på musikens område Kodály och Bartók karakteriserade de så gott som uteslutande zigenarmusiker spelade ungerska sångerna och melodierna (magyar nóták) som ”ett anspråksfullt nöje” att lyssna på och roa sig vid. Det finns ett stort antal skolor, diverse fackhögskolor med kollegier för behövande zigenska barn. Den romska kulturen blomstrar i Ungern som ALDRIG FÖRR.
Allt detta hade såväl Byström och andra gaphalsar, dessa journalistiska etikens kretiner kunnat ta reda på, och mycket mera.
 
Inga krossade fönster på synagogan i Budapest eller i andra städer för den delen, trots illvilliga individers
m e m ständiga provokationer. Det är förvisso en viss grupp av romer (OBS! Inte zigenare) som gärna jagar ungrare och, faktiskt, inte tvärt om.
Sverige, med facit i handen om de senare årens händelser, bl.a. i Malmö, skulle faktiskt kunna kallas mera antisemitiskt än Ungern. Men trotts detta skulle ingen ungrare, vare sig i Ungern eller annorstädes, kalla Sverige för antisemitiskt. Det vore mycket oförskämt!
 
Grovheter som att Orbán-administrationen ”meckar med valresultatet” och ”skriver om lagarna som skrämmer de intellektuella till tystnad” är så gemena, att Pressombudsmannen borde sakföra dylika medvetet vilseledande påståenden. Bästa PO, det här är inte politik, inte journalistik! det är frågan om grovt förtal enkom för att skada! Nå, sådant gjordes för all del inte heller i tjugo- och trettiotalets Tyskland. Lögnen blev till dygd. Armen Schweden!
 
Allt detta och mycket mer vet naturligtvis Byström och hans gelikar blott alltför väl. I övrigt hänvisar jag till mitt förra inlägg angående liberalismen.
”Hajrá Magyarország, hajrá magyarok”!
”Heja Ungern, heja ungrare”!

P.s.: De vidaste, ”irreparabla” klyftorna åstadkoms under tiden för Byströms kompisars regim, som av ungrarna skickdes vid valet 2010 dit pepparn växer. Klyftorna minskar, inte i samma takt man skulle kunna önska, men de minskar sedan 2010. I dag är det gott att vara ungrare! Det måhända smärtar Byström et al. men inga vettiga ungrare.

Epilog
Några proportioner: 
  • I Ungern finns det c:a 600 000 romer
  • I Sverige finns det c:a 25 000 romer
  • Arbetslösheten bland svenska romer c:a 80% = 20 000 arbetslösa romer = c:a 0,0022 roma att försörja per invånare
  • Arbetslösheten bland ungerska romer c:a 80% = 480 000 arbetslösa romer = 0,048 arbetslösa roma att försörja per invånare
  • Antalet judar i Sverige (c:a 9 miljoner invånare) c:a 18 000
  • Antalet judar i Ungern (c:a 10 miljoner invånare) c:a 80 000 – 100 000
  • Ungerns BNP (2012) ~124 600 miljoner US $
  • Sveriges BNP ~491 miljarder US $
Ungraren betalar fortfarande 2 till 3 gånger mer för sin månatlig levnadsomkostnad (till Europeiska ”investerare”, enligt ungrarna ”rövarkapitalister”) än en genomsnittlig EU-medborgare får göra.

Nå, det här får räcka för denna gång. Genom en enkel överslagsberäkning kan en normalbegåvad person dra intressanta slutsatser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela